Hoogheden 2024-2025

Jan de Vries en Leroy Balkisoen vormen het nieuwe prinsenpaar van de Kolkleu in Hertme. Tijdens een denderende gala-avond kwamen zij als nieuwe hoogheden van het kolkdoarp onder luid gejuich op het podium in de nieuwe residentie. Maar pas nadat de hoogheden van 2023 – Prins Frank en Adjudant Jasper – hun scepter hadden ingeleverd. Prins Jan IV en adjudant Leroy vonden de aanloop naar het carnaval best spannend, maar ze hebben er ontzettend veel zin in. “We vinden het oprecht een hele eer om dit jaar het prinsenpaar van de Kolkleu te mogen zijn en zullen er alles aan doen om er ook dit jaar een geweldig feest van te maken.”

Wie zijn de nieuwe Hoogheden?

Jan de Vries woont met zijn vrouw Hanneke aan de Lage Weide in Hertme. Samen hebben zij vier kinderen en negen kleinkinderen. Jan heeft een volle agenda met betaald werk als docent bij de Douane, de gemeentelijke politiek en diverse klussen in het vrijwilligerswerk. “Ik ben geen klusser, maar voor wat bestuurlijk of regelwerk kun je altijd bij me terecht. Ook voor een goed gesprek ben ik altijd te porren.“ Jan komt van origine uit het Westen en is daar niet opgegroeid met carnaval. “Maar”, zegt Jan, “het virus heb ik hier in Hertme wel degelijk opgelopen”.

Leroy Balkisoen runt samen met zijn vrouw Ellen het gezinshuis aan de Hertmerweg. Toen hij in Hertme kwam wonen was hij met zijn donkere huid al een bijzondere verschijning, maar daar deed hij daar nog een schepje bovenop door aan een landelijk televisieprogramma mee te doen en als koning door de straten van Hertme te lopen. Niet veel dingen zijn hem te dol. Leroy wil de straten van Hertme vullen met de geur van masala, want hij houdt enorm van koken. Daarnaast stelt bij zich open voor iedereen. “Want”, zo geeft hij aan, “ik houd van een vrouwenzoen. Mijn achternaam is tenslotte niet voor niets Balki…soen.”

Jan en Leroy hebben elkaar leren kennen aan de bar van Café Liedenbaum, de voormalige residentie van de Kolkleu. Tijdens het proosten met bier en wodka-cola is het zaadje voor de vriendschap geplant.

Zij gaan het carnaval dan ook logischerwijs in met het motto:

‘Kom je uit het Westen of uit het Oosten, tijdens carnaval kun je altijd met ons proosten!’